Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΚΑΤ Π ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
70 γραμ. ελαιόλαδο
200 γραμ. χλιαρό νερό
Ελαιόλαδο για το ταψί 36 εκ. και τα φύλλα
Αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση
- Σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι, το ξίδι, το αλάτι, το χλιαρό νερό και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας, ζυμώνοντάς τα ώστε να γίνει μια ζύμη σφιχτή.
- Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες (οι 3 θα είναι μεγαλύτερες για τα κάτω φύλλα) και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, για περίπου 30 λεπτά. Τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε στο κάτω μέρος του ταψιού πρέπει να είναι μεγαλύτερα από τα πάνω γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε πρώτα με αυτά. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας. Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής, ετοιμάζουμε το τραπέζι όπου θα αρχίσουμε να ανοίγουμε τα φύλλα, ρίχνοντας λίγο αλεύρι ή νισεστέ πάνω στην επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσουμε. Στη συνέχεια παίρνουμε μία μπάλα ζύμης και την πιέζουμε με τα χέρια πασπαλίζοντάς την κι αυτήν με λίγο νισεστέ. Με ένα λεπτό πλάστη, πατάμε τη ζύμη ώστε να απλωθεί και να ανοίξει. Τυλίγουμε την ακρούλα της ζύμης στον πλάστη και ανοίγουμε. Δεν ξεχνάμε να πασπαλίζουμε με νισεστέ το φύλλο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, ώστε να μην κολλάει. Η μορφή που πρέπει να έχει το φύλλο είναι λεπτό και στρογγυλό, για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να πατάμε με τον πλάστη το φύλλο προς όλες τις κατευθύνσεις γυρίζοντάς το κάθε φορά που έχουμε τελειώσει το άνοιγμα.
- Αυτή τη διαδικασία ακολουθούμε για όλες τις μπάλες ζύμης που φτιάξαμε.
- Κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα φύλλο το τοποθετούμε στο ταψί και το λαδώνουμε. Μπορούμε να βάλουμε 3 φύλλα στο κάτω μέρος γυρνώντας ό,τι περισσεύει στα τοιχώματα του ταψιού γιατί στο τέλος θα τα γυρίσουμε πάνω στην πίτα στρίβοντάς τα.
- Στη συνέχεια βάζουμε τη μισή από τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με ένα φύλλο, μετά την άλλη μισή και τα άλλα δύο φύλλα. Το τελευταίο φύλλο το στρώνουμε τεντωμένο και γυρνάμε και τα κάτω φύλλα στρίβοντάς τα, σχηματίζοντας στεφάνι γύρω – γύρω στο ταψί. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα.
- Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι Τόσκες Μύλοι Αχαΐας για χωριάτικο φύλλο βάζοντας μια ποσότητα στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αχαΐας.
Καλή Επιτυχία!