Σύγχρονη Μονάδα Παραγωγής Αλεύρων

Τηρώντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές υγιεινής & λειτουργίας

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ – ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το εργοστάσιο των Μύλων Αχαΐας βρίσκεται στη Δαφνούλα Αχαΐας όπου στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας παράγουμε όλα μας τα προϊόντα.

Ο χώρος χτίστηκε το 2009, τέθηκε σε λειτουργία το 2010 και πλέον διαθέτει μηχανήματα και συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, με δυναμικότητα παραγωγής προϊόντων 1.200 τόνων ανά μήνα.

Είναι εφοδιασμένος με ανοξείδωτα σιλό αλεύρου, ενώ, στις ίδιες εγκαταστάσεις, υπάρχει οργανωμένο χημείο ανάλυσης σιτηρών και αλεύρου, καθώς επίσης και πρότυπο αρτοποιείο. Το 2012 έγιναν εργασίες επέκτασης των αποθηκών και συγχρόνως εγκαταστάθηκαν δυο νέες μηχανές για συσκευασία του 1 κιλού και για 3, 5 και 10 κιλά.

Σκοπιμότητα Εγκατάστασης & Χρήσης Θαλάμου Ελεγχόμενης Ατμόσφαιρας

Οι Μύλοι Αχαΐας εφαρμόζουν μια νέα μέθοδο για την απεντόμωση των προϊόντων τους με την βοήθεια μιας προηγμένης νέας τεχνολογίας.

Τεχνολογία Απεντόμωσης

Η βασική λειτουργία του θαλάμου είναι η εξής:

Εντός του θαλάμου δημιουργείται ελεγχόμενη ατμόσφαιρα αφιλόξενη (Θερμοκρασία 35oC, Οξυγόνο 1%) για όλα τα στάδια των εντόμων (αυγά, προνύμφες, νύμφες, ενήλικα). Οπότε τα έντομα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Οι συνθήκες παρακολουθούνται συνεχώς για κάθε απεντόμωση, on time – real time μέσω internet από τον κατασκευαστή του θαλάμου. Έτσι, ό,τι προϊόντα τοποθετηθούν εντός του θαλάμου (άλευρα, σιτάρια, σιμιγδάλια, υλικά συσκευασίας, μηχανήματα) θα απεντομωθούν αποτελεσματικά χωρίς φάρμακα.

• Η αρχή τους συστήματος βασίζεται στη χρήση ειδικών θαλάμων, τροποποιημένης ατμόσφαιρας με αυξημένη θερμοκρασία και μειωμένο Ο2. Προσφέρεται ως πλήρως αυτοματοποημένο σύστημα με χειρισμό από απόσταση με τη χρήση του διαδικτύου.

Και τα αναμενόμενα αποτελέσματα:

→ Σκοτώνει όλα τα στάδια των εντόμων
→ Δεν είναι τοξικό
→ Δεν προκαλεί διάβρωση
→ Δεν γίνεται χρήση φαρμάκων και δεν υπάρχουν υπολείμματα
→ Ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα για το προσωπικό
→ Φιλικό προς το περιβάλλον
→ Δεν δημιουργούνται ανθεκτικά έντομα.

Η διάδοση των τεχνολογιών αυτών στον κόσμο είναι ήδη σημαντική και η τεχνολογία αυτή είναι διαθέσιμη στους Μύλους Αχαΐας από το 2012.

Η γνώση στον τομέα των απεντομώσεων, με βιολογικές αλλά και συμβατικές μεθόδους (χρήση φαρμάκων) απεντόμωσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα.

Με βάση την απόφαση από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 122474/26-9-07, απαγορεύεται η χρήση Βρωμιούχου Μεθυλίου για οποιαδήποτε εφαρμογή και με απόφαση από 18/3/2010 απαγορεύεται ακόμη και για τα έντομα καραντίνας (εξαγωγές σε τρίτες χώρες). Η χρήση των νέων τεχνολογιών απεντόμωσης θα καλύψουν την αυξημένη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί.

Υπάρχει πολύ μικρή εφαρμογή της τεχνολογίας απεντόμωσης ελεγχόμενης ατμόσφαιρας στην Ελλάδα.

Η τεχνολογία είναι σχετικά καινούρια για όλη την Ευρώπη, αλλά και άλλες ηπείρους.

Η επίδραση των απεντομώσεων στο περιβάλλον είναι αρνητική και γίνεται με τους εξής τρόπους:

→ Τα εντομοκτόνα επαφής επικάθονται σε επιφάνειες ή υλικά συσκευασίας και πολύ εύκολα μπορεί να επιμολύνουν το τρόφιμο. Ορισμένα εντομοκτόνα επαφής έχουν έγκριση και για εφαρμογή επάνω στο τρόφιμο.
→ Τα υποκαπνιστικά εντομοκτόνα ως αέρια διαλύονται στην ατμόσφαιρα μετά τη χρήση τους, όμως είναι ισχυρά δηλητήρια που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους κατά την εφαρμογή τους.
→ Τα υπολείμματα των φαρμάκων σε τρόφιμα αλλά και στην ατμόσφαιρα υποβαθμίζουν τη διατροφή μας αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε, συνεισφέροντας σε αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνους κ.λπ.

Η χρήση του θαλάμου τροποποιημένης ατμόσφαιρας οδηγεί στην μη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων.