Γλυκές

Συνταγή για Ροξάκια

Υλικά

  • 500+250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αχαΐας
  • 2 αβγά
  • 200 γρ γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 200 γρ ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά Μύλοι Αχαΐας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

για το σιρόπι

  • 1000 γρ νερό
  • 1000 γρ ζάχαρη
  • ξυλακι κανέλλα
  • χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλλας και χυμό από μισό λεμόνι. Βράζουμε το σιρόπι για 7 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με σύρμα. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Χωρίζουμε το χυλό σε δύο μέρη 320 γρ και 180γρ. περίπου.

Στα 320 γρ από την υγρή φάση ρίχνουμε 500 γρ αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.

Έπειτα στα 180 γρ της υγρής φάσης ρίχνουμε 2 κουταλάκια κακάο, 1 κουταλάκι κανέλλα και 250 γρ αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη λευκή και τη σκούρα ζύμη να ξεκουραστούν.

Παίρνουμε στα χέρια μας την καφέ ζύμη και τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.

Πλάθουμε 4 κορδόνια 30 εκ. περίπου και πάχος 1-2 εκ.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τη λευκή ζύμη σε 4 μέρη και ανοίγουμε 4 μακρόστενα φύλλα.

Βάζουμε μέσα στη λευκή ζύμη την καφέ και τυλίγουμε σε ρολό. Αφού φτιάξουμε 4 ρολά κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια 2 εκ περίπου. Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί με λαδόκολλα και πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας να απλώσουν. Ψήνουμε στους 180 °C για 20 λεπτά.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε για αρκετές ώρες μέχρι να το πιούν όλο. Περιστασιακά τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά.

Καλή επιτυχία!