Υλικά
- 2 κιλά αλεύρι Τόσκες Μύλοι Αχαΐας
- 20 γραμ αλάτι
- 20 γραμ ζάχαρη
- 800 -900 γραμ νερό
- 800 γραμ προζύμι ενεργοποιημένο
Για το ενεργοποιημένο προζύμι
- 300 γραμ αλεύρι Τόσκες Μύλοι Αχαΐας
- 400 γραμ νερό
- 100 γραμ μαγιά προζυμιού
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με την προετοιμασία του προζυμιού. Προτείνουμε αυτή η διαδικασία να γίνει από το βράδυ της προηγούμενης μέρας για να είναι έτοιμο το πρωί της επόμενης που θα ζυμώσουμε.
Σε μία καθαρή λεκάνη ανανεώνουμε το προζύμι ανακατεύοντάς το με το νερό και το αλεύρι φτιάχνοντας ένα αραιό ζυμάρι.
Το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να ενεργοποιηθεί και να βγάλει φυσαλίδες. Μετά από 6 ώρες περίπου θα είναι έτοιμο προς χρήση.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το προζύμι, και λίγο λίγο το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι και τη ζάχαρη.
Ζυμώνουμε καλά ώστε η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τις φόρμες ή τα ταψιά που θα χρησιμοποιήσουμε λαδώνοντας τα καλά.
Στην συνέχεια κόβουμε την ζύμη και την πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα, καρβέλι ή φρατζόλα.
Τοποθετούμε τα ζυμάρια στα ταψάκια ή τις φόρμες που έχουμε ετοιμάσει και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 1/2 έως 2 ώρες σκεπασμένα με μια βρεγμένη καθαρή πετσέτα.
Όταν τα ψωμάκια έχουν φουσκώσει τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 50 λεπτά περίπου.
Καλή Επιτυχία!