Πάσχα, Χριστούγεννα

Νέο Εύκολο Τσουρέκι Σπιτικό

Υλικά

  • 1650 γρ αλεύρι Τσουρεκιού Μύλοι Αχαΐας
  • 25- 30 γρ ξηρή μαγιά
  • 350 γρ ζάχαρη
  • 250 γρ βούτυρο
  • 250 γρ γάλα
  • 250 γρ χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 5 αυγά 290 γρ
  • 3 κτγ μαχλέπι 5 γρ μαστίχα 3 βανιλίνες
  • για την διακόσμηση 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό, σουσάμι, φιλέ αμύγδαλο, σοκολάτα.

Εκτέλεση

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, την βάζουμε σε ένα μπολ με το γάλα και 250 γρ από το αλεύρι. Το ζυμώνουμε και προσθέτουμε και 50 γρ νερό. Το αφήνουμε για μια ώρα για ξεκούραση. Επίσης λιώνουμε και το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια σπάμε την μαστίχα σε γουδί να γίνει σκόνη μαζί με το μαχλέπι και λίγη ζάχαρη.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά , αλεύρι (κρατάμε λίγο για το τέλος), αρωματικά, ζάχαρη, αυγά, χυμό, ξύσμα, και στο τέλος την μαγία που έχουμε προετοιμάσει και ζυμώνουμε, με τα χέρια. Αφού γίνει ζύμη σταδιακά ενσωματώνουμε και το λιωμένο βούτυρο (ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ), πλάθοντας συνέχεια την ζύμη. Ίσως χρειαστεί να πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε την ζύμη για 3 ώρες. Κόβουμε μικρά ζυμαράκια περίπου 200 – 250 γρ , τα πλάθουμε σε κορδόνια και στην συνέχεια σε πλεξούδες.

Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. περίπου άλλη μισή ώρα. Πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και νερό, απαλά και με προσοχή

Βάζουμε σε ταψί βραστό νερό στο κάτω μέρος του φούρνου και Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα και αντίσταση από κάτω στους 180°C για 30΄ μέχρι να ροδίσουν

Συμβουλές. Προθερμασμένος φούρνος, Το βούτυρο να μην είναι καυτό !! , Αφήνουμε να φουσκώσουν καλά πριν τα ψήσουμε (περίπου να διπλασιαστούν)!! , Για καλύτερα αποτελέσματα βάλτε αέρα και κάτω αντίσταση!!

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα κόψουμε!! , Μόλις βγουν από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα!!

Καλή Επιτυχία!