Χριστούγεννα

Πανετόνε

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ Μύλοι Αχαΐας
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά Μύλοι Αχαΐας
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 γρ. σταφίδες ξανθές,
  • 80 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 100 γρ. φρούτα γλασέ (πορτοκάλι λεμόνι),
  • 3 κτ. σ. μαύρο ρούμι
  • 250 γρ. βούτυρο (μαλακό)
  • 5 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι και από 1 λεμόνι, 1 κτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας,
  •  4 κτ. σ. γάλα χλιαρό

Για την επικάλυψη

  • 30 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα τεμαχισμένα,
  • 1 κτ. σ ζάχαρη, κτ. σ άχνη, 1κτ. σ. ασπράδι αυγού

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χλιαρό γάλα τη μαγιά και 1 κ γ. ζάχαρη. Τα αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά.

Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη το βούτυρο την βανίλια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδες. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σε δύσεις τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας σιγά σιγά μέχρι να γίνει ομοιογενές.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και μια πρέζα αλάτι, ανακατεύουμε και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο.

Προσθέτουμε τη μαγιά και το μίγμα με το βούτυρο και τα αυγά. Ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή. Ζυμώνουμε 5 λεπτά περίπου ώστε να μην κολλάει.

Βάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια ακόμη 10 λεπτά, έως ότου γίνει μαλακή και λεία. (Αν χρειαστεί αλευρώνουμε)

Αφήνουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ για ξεκούραση, με μεμβράνη για 2 ώρες, και να διπλασιαστεί .

Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τις σταφίδες, τα φρούτα και το ρούμι και τα ζεσταίνουμε για 5 -7 λεπτά μέχρι να απορροφήσουν τα φρούτα τα υγρά . Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη ζυμώνουμε για 5 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια με τα χέρια.

Σταδιακά προσθέτουμε τις σταφίδες και τα φρούτα, ώστε να ενσωματωθούν στην ζύμη.

Πλάθουμε την ζύμη σε μια μπάλα και την τοποθετούμε στην φόρμα του κέικ, στην οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψησίματος, αφήνοντας 5 εκατοστά πάνω από το χείλος της φόρμας, και έχουμε δέσει- ασφαλίσει με ένα σπάγκο.

Σκεπάζουμε ελαφρά την ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς .

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αμύγδαλα την ζάχαρη, το ασπράδι του αυγού, ανακατεύουμε και αλείφουμε την κορυφή του πανετόνε.

Ψήνουμε για 40 -50 λεπτά μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει.

Μπορούμε να ελέγξουμε το ψήσιμο, με μια οδοντογλυφίδα όπως στα κέικ και να βγάνει καθαρή.

Βγάζουμε από τον φούρνο το πανετόνε και το αφήνουμε στην φόρμα να κρυώσει για 10 λεπτά. Στην συνέχεια ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!