Τοπ Συνταγές

Συνταγή για Σπιτικό Τσουρέκι

Υλικά

  • 1000 γραμμ. αλεύρι ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
  • 280 γραμμ. χλιαρό νερό
  • 180 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
  • 260 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ κοφτό σε σκόνη
  • 1 πρέζα μαστίχα
  • 1 βανίλια

για την διακόσμηση

  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
  • κόκκινα αυγά
  • φιλέ αμύγδαλα

Εκτέλεση

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, βάζουμε τα 2 φακελάκια της μαγιάς σε ένα μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη από τη συνταγή και αλεύρι τόσο ώστε να έχουμε μια αραιή ζύμη (περίπου 300-350 γραμμ.). Τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες για περίπου 20 λεπτά.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Έπειτα ρίχνουμε τ’ αυγά και με σύρμα και γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε καλά. Προσοχή στη θερμοκρασία των υλικών, η εστία να είναι στο 1.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά (που έχει γίνει πλέον) και το μείγμα αυγό-βούτυρο-ζάχαρη, το κακουλέ, το μαχλέπι, την μαστίχα, την βανίλια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι πλέον η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον ή λίγο νερό αν είναι σφικτή η ζύμη.

Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο. Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε τρία ή τέσσερα μέρη. Από κάθε κομμάτι ζύμης πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Αν θέλουμε βάζουμε κόκκινο αυγό στα τσουρέκια. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα αφήνουμε πάλι για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου άλλη 1 ώρα. Πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και νερό, απαλά και με προσοχή. Επίσης μπορούμε να ρίξουμε αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C για 45΄ μέχρι να ροδίσουν. Αφού κρυώσουν τα τσουρέκια τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Καλή Επιτυχία!