Υλικά για τη ζύμη
1.000 γραμ. αλεύρι Τσουρεκιού ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
400 γραμ. χυμό από πορτοκάλια
300 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γραμ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο
1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
1/2 κ.γλ. μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για το προζύμι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
100 γραμ. χλιαρό νερό
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, 2 φακελάκια μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι από αυτά που έχουμε ζυγίσει.
- Ανακατεύουμε τα υλικά και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά περίπου να ανέβει η ζύμη.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και τα άλλα υλικά. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και λεία. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο αλεύρι ακόμα.
- Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
- Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε και πλάθουμε τσουρεκάκια σε κοτσίδες ή στρογγυλά. Μπορούμε να γεμίσουμε τα τσουρέκια με σοκολάτα κουβερτούρα, μαρμελάδα ή ταχίνι.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με μέλι διαλυμένο στο νερό.
- Ψήνουμε στους 170 °C για 45 λεπτά περίπου.
- Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.
Καλή Επιτυχία