Ζαχαροπλαστική Αλεύρου

Συνταγή για Νηστίσιμο Τσουρέκι

Υλικά για τη ζύμη                                                      

1.000 γραμ. αλεύρι Τσουρεκιού ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ

400 γραμ. χυμό από πορτοκάλια

300 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική

150 γραμ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο

1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη

1/2 κ.γλ. μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Υλικά για το προζύμι

2 φακελάκια ξηρή μαγιά ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

100 γραμ. χλιαρό νερό

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, 2 φακελάκια μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι από αυτά που έχουμε ζυγίσει.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά περίπου να ανέβει η ζύμη.
  • Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και τα άλλα υλικά. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και λεία. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο αλεύρι ακόμα.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
  • Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε και πλάθουμε τσουρεκάκια σε κοτσίδες ή στρογγυλά. Μπορούμε να γεμίσουμε τα τσουρέκια με σοκολάτα κουβερτούρα, μαρμελάδα ή ταχίνι.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με μέλι διαλυμένο στο νερό.
  • Ψήνουμε στους 170 °C για 45 λεπτά περίπου.
  • Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Καλή Επιτυχία