Υλικά
- 1 κιλό Αλεύρι
- (500 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 500 γρ Αλεύρι τσουρεκιού Μύλοι Αχαΐας)
- 200 γραμ ζάχαρη
- 60 γραμ λάδι
- 100 γραμ νερού αρωματισμένου με γλυκάνισο και κανέλλα
- 1 φακελάκι μαγιά
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σκόνη (αν είναι σε μορφή κρυστάλλων την κοπανίζουμε σε ένα γουδί με λίγη ζάχαρη)
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 φακελάκι σπόρους γλυκάνισου 30 γρ
- 1 ξυλάκι κανέλλας
- νερό όσο πάρει
Για την επικάλυψη
- 1 κουτ της σούπας μέλι και άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό, σπόρους γλυκάνισου και ένα ξύλο κανέλλας και βράζουμε 2 λεπτά μέχρι να αρωματιστεί το νερό. Σουρώνουμε το αρωματισμένο νερό και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 φλυντζάνι νερό, ένα φακελάκι μαγιά, 1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι από αυτά που έχουμε ζυγίσει.
Ανακατεύουμε τα υλικά και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά περίπου να ανέβει η ζύμη.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα ανακατεύουμε και κατόπιν το λάδι, το αρωματισμένο νερό. Με ένα σύρμα αναμιγνύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά και τα άλλα υλικά. Ζυμώνουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε νερό λίγο λίγο μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και λεία.
Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκατ και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Την απλώνουμε με τα δάκτυλα. Σκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C πάνω κάτω για 50 λεπτά έως ότου ροδίσει.
Αφήνουμε τον άρτο να κρυώσει και μετά τον βγάζουμε από το ταψί.
Ζεσταίνουμε το μέλι με μία κουταλιά νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο το πάνω μέρος του άρτου. Κατόπιν πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Τυλίγουμε τον άρτο με μεμβράνη για να μην ξεραθεί.
Καλή Επιτυχία!