Χριστούγεννα

Χριστόψωμο

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αχαΐας
  • 15 γραμ αλάτι
  • 30 γραμ ζάχαρη
  • 30 γραμ γλυκάνισο
  • 6 γραμ μαχλέπι
  • 1-2 γραμ μαστίχα
  • 500-550 γραμ νερό
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά Μύλοι Αχαΐας
  • λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
  • αμύγδαλα και καρύδια για το στόλισμα

Εκτέλεση

Βράζουμε το γλυκάνισο με 300 γραμ νερό έως ότου αρωματιστεί. Σουρώνουμε και κρατάμε το αρωματισμένο υγρό, περίπου 250 γραμ.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, την μαστίχα, το μαχλέπι και το αρωματισμένο νερό γλυκάνισου.

Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο – λίγο το νερό ώστε η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

Κατόπιν βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 28- 30 εκ.

Κόβουμε από την ζύμη ένα ζυμαράκι και πλάθουμε δύο κορδόνια για να φτιάξουμε το σχήμα του σταυρού πάνω στο χριστόψωμο.

Τοποθετούμε το ζυμάρι στο ταψί και το πατάμε με τα χέρια μας. Φτιάχνουμε σταυρό με τα δύο κορδόνια της ζύμης και στολίζουμε με καρύδια και αμύγδαλα. Αφήνουμε το Χριστόψωμο σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά για να φουσκώσει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 50 λεπτά περίπου.

Καλή Επιτυχία!