Υλικά
- 800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αχαΐας
- 320 γρ ελαιόλαδο
- 150 γρ ζάχαρη
- 100 γρ χυμό από πορτοκάλια
- 60 γρ κονιάκ
- 1 κουτ γλυκού σόδα
- 2 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ σούπας κανέλα ή ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι
- 300 γρ νερό
- 300 γρ ζάχαρη
- 300 γρ μέλι
Για την γέμιση του μελομακάρονου
Καρύδια κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη και κανέλα
Για το σερβίρισμα
καρυδόψιχα και κανέλα
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, την ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα ή το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μετά προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιογενής η ζύμη. (δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα)
Στην συνέχεια παίρνουμε την ζύμη και πλάθουμε σε σχήμα μελομακάρονου. Μπορούμε να κάνουμε μελομακάρονα γεμιστά. Αφού ανοίξουμε την ζύμη σαν πιτούλα την γεμίζουμε με καρυδόψιχα κοπανισμένη με ζάχαρη και κανέλα και τυλίγουμε ώστε να κλείσει καλά η γέμιση και να πάρει το σχήμα μελομακάρονου.
Πατάμε με έναν τρίφτη από πάνω να σχηματιστούν ραβδώσεις, αυτό θα βοηθήσει να απορροφήσουν σωστά το σιρόπι.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά περίπου.
Βράζουμε για 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι. Αφαιρούμε τον αφρό και ρίχνουμε το σιρόπι βραστό πάνω στα χλιαρά μελομακάρονα όπως είναι μέσα στο ταψί.
Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.
Καλή Επιτυχία!