ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗΣ

Σκοπιμότητα εγκατάστασης και χρήσης θαλάμου ελεγχόμενης ατμόσφαιρας.
Εισαγωγή

KTIRIO_01Η αντιμετώπιση των εντόμων σε τρόφιμα και ζωοτροφές καθώς και στα μηχανήματα παραγωγής γίνεται μέχρι σήμερα με 2 τρόπους:

  1. Με την χρήση εντομοκτόνων επαφής και
  2. Με την χρήση υποκαπνιστικών εντομοκτόνων (Φωσφίνη & Profume).

Τα υπάρχοντα εντομοκτόνα έχουν διάφορα προβλήματα στην εφαρμογή τους:

Τα εντομοκτόνα επαφής δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με το τρόφιμο ή με επιφάνειες στις οποίες ακουμπάνε τρόφιμα.

Το υποκαπνιστικό εντομοκτόνο Φωσφίνη προκαλεί οξείδωση του χαλκού με αποτέλεσμα να μπορεί να καταστρέψει ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη και άρα έχει περιορισμένη χρήση.thalamos_apentomosis1

Το υποκαπνιστικό Profume είναι πολύ ακριβό για τα Ελληνικά δεδομένα και αρότι έχει λάβει έγκριση χρήσης από το 2009 δεν έχεις χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα (Σεπτέμβριος 2011).

Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει πολυετή εμπειρία στην χρήση υψηλών θερμοκρασιών και τροποποιημένης ατμόσφαιρας για την θανάτωση εντόμων. Στην Ελλάδα οι εφαρμογές είναι πολύ περιορισμένες μέχρι σήμερα.

Οι Μύλοι Αχαίας θα εφαρμόσουν νέα μέθοδο για την απεντόμωση προιόντων με την βοήθεια της τεχνολογίας EcO2.

thalamos_apentomosis2

Θάλαμος Απεντόμωσης με Ελεγχόμενη Ατμόσφαιρα

 Η βασική λειτουργία του θαλάμου είναι η εξής:

Εντός του θαλάμου δημιουργείται ελεγχόμενη ατμόσφαιρα αφιλόξενη (Θερμοκρασία 35C, Οξυγόνο 1%) για όλα τα στάδια των εντόμων (αυγά, προνύμφες, νύμφες, ενήλικα). Οπότε τα έντομα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Οι συνθήκες παρακολουθούνται συνεχώς για κάθε απεντόμωση, on time – real time μέσω internet από τον κατασκευαστή του θαλάμου (EcO2). Έτσι ότι προιόντα τοποθετηθούν εντός του θαλάμου (άλευρα, σιτάρια, σιμιγδάλια, υλικά συσκευασίας, μηχανήματα) θα απεντομωθούν αποτελεσματικά χωρίς φάρμακα.

* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τις ιστοσελίδες:

www.eco2.nl

www.eco2.gr

Τεχνολογία Απεντόμωσης τροφίμων

eCO

Η εταιρεία EcO2 Ιδρύθηκε το 2002 από τον Fred Bergwerff.

Θάλαμοι EcOέχουν ήδη τοποθετηθεί και λειτουργούν στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αγγλία, στο Βιετναμ, στην Ινδία, στην Σιγκαπούρη και στην Τουρκία.

Η αρχή τους συστήματος βασίζεται στην χρήση ειδικών θαλάμων, τροποποιημένης ατμόσφαιρας με αυξημένη θερμοκρασία και μειωμένο Ο2.
Προσφέρεται ως πλήρως αυτοματοποημένο σύστημα με χειρισμό από απόσταση με την χρήση του διαδικτύου.

Και τα αναμενόμενα αποτελέσματα:

  • Σκοτώνει όλα τα στάδια των εντόμων
  • Δεν είναι τοξικό
  • Δεν προκαλεί διάβρωση
  • Δεν γίνεται χρήση φαρμάκων και δεν υπάρχουν υπολείμματα.
  • Ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα για το προσωπικό.
  • Φιλικό προς το περιβάλλον
  • Δεν δημιουργούνται ανθεκτικά έντομα.

Η διάδοση των τεχνολογιών αυτών στον κόσμο είναι ήδη σημαντική και με την βοήθεια της EcO2 η τεχνολογία αυτή θα είναι διαθέσιμη στους Μύλους Αχαίας στο 1ο εξάμηνο τους 2012.

Η EcO2 έχει σημαντική γνώση στον τομέα των απεντομώσεων προιόντων με βιολογικές αλλά και συμβατικές μεθόδους (με χρήση φαρμάκων) απεντόμωσης. Η EcO2 έχει ένα πελατολόγιο με περισσότερους από 500 πελάτες παγκοσμίως και αποτελεί το όχημα διάδοσης των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα σε εταιρείες που επιλέγουν πιο «οικολογικές» μεθόδους, σε εταιρείες που δεν έχουν άλλη λύση μετά την κατάργηση του Βρωμιούχου Μεθυλίου αλλά και σε εταιρείες Βιολογικών Προιόντων.

Επιχειρησιακή & Τεχνική επάρκεια σχεδιασμού

EcO2, Ρότερνταμ, Ολλανδία: η εταιρεία αυτή επίσης συνεργάζεται με γνωστές επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων (thenutco, SarahLee, Lufthansa). Αντίστοιχοι θάλαμοι τροποποιημένης ατμόσφαιρας υπάρχουν με βάση την ιστοσελίδα των Ολλανδών(www.eco2.nl)  σε Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Βέλγιο, Τουρκία, Σιγκαπούρη κλπ.

Έχει πολυετή τεχνογνωσία στον τομέα της και ασχολείται με μοναδικό αντικείμενο την απεντόμωση με τροποποιημένες ατμόσφαιρες (όπως προκύπτει από μελέτη των ιστοσελίδων τους και των διαφημιστικών τους εντύπων).

Με βάση την απόφαση από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 122474/26-9-07, απαγορεύεται η χρήση Βρωμιούχου Μεθυλίου για οποιαδήποτε εφαρμογή και με απόφαση από 18/3/2010 απαγορεύεται ακόμη και για τα έντομα καραντίνας (εξαγωγές σε τρίτες χώρες). Η χρήση των νέων τεχνολογιών απεντόμωσης θα καλύψουν την αυξημένη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί.

Καινοτομία

Υπάρχει πολύ μικρή εφαρμογή της τεχνολογίας απεντόμωσης ελεγχόμενης ατμόσφαιρας στην Ελλάδα κατά δήλωση της EcO2,

Η τεχνολογία ελεγχόμενης ατμόσφαιρας για την απεντόμωση τροφίμων σε θαλάμους παρουσιάζεται σε λειτουργία από το 2003 (οι πρώτοι θάλαμοι ECO2 στην Ολλανδία σε συνεργασία της EcO2 με τον Οργανισμό Λιμένος Ρότερνταμ). Η τεχνολογία είναι αρκετά καινούρια για όλη την Ευρώπη αλλά και άλλες ηπείρους (έναρξη λειτουργίας στην Συγκαπούρη το 2005, Βιετναμ 2007 κλπ). Στην Ελλάδα υπάρχει λειτουργία αντίστοιχων θαλάμων (πχ Αφοι Χαίτογλου) αλλά σε ελάχιστες εταιρείες (4 εταιρείες).

Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος

Η επίδραση των απεντομώσεων στο περιβάλλον είναι αρνητική και γίνεται με τους εξής τρόπους:

Τα εντομοκτόνα επαφής επικάθονται σε επιφάνειες ή υλικά συσκευασίας και πολύ έυκολα μπορεί να επιμολύνουν το τρόφιμο. Οριισμένα εντομοκτόνα επαφής έχουν έγκριση και για εφαρμογή επάνω στο τρόφιμο.

Τα υποκαπνιστικά εντομοκτόνα ως άερια διαλύονται στην ατμόσφαιρα μετά την χρήση τους όμως είναι ισχυρά δηλητήρια που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους κατά την εφαρμογή τους.

Τα υπολείμματα των φαρμάκων σε τρόφιμα αλλά και στην ατμόσφαιρα υποβαθμίζουν την διατροφή μας αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε συνεισφέροντας σε αναπνευστικές παθήσεις καρκίνους κλπ. Η χρήση του θαλάμου τροποποιημένης ατμόσφαιρας οδηγεί στην μη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων.

Ακολουθείστε μας στο  facebook Αλεύρι- Μύλοι Αχαΐας
|